Etusivu

Naruska

Naruskan kylä sijaitsee Sallan kunnan pohjoisosassa Koillis-Lapissa noin 50 km päässä Sallan keskustasta. Vakituisia asukkaita kylässämme on n. 90 (v. 2001), mutta varsinkin kesäaikaan väkimäärä vähintäänkin kaksinkertaistuu, kun kesäasukkaat saapuvat mökeilleen Naruskajoelle, -järvelle ja muualle Naruskan erämaahan. 

Naruska on luonnonkaunista seutua, jonka maisemat ovat vaihtelevia, mutta pääasiassa karua vaara- ja tunturimaisemaa. Karhutunturi ja Naruskajoki hallitsevat maisemaa ja toimivat hyvinä maamerkkeinä luonnossa liikkuville, olivatpa he Naruskalla mihin vuodenaikaan tahansa. Suurimmat tunturit Karhutunturi ja Sorsatunturi kohoavat yli 500 metriä merenpinnan yläpuolelle. Alueen kuuluisa luonnonnähtävyys on myös Tuntsan erämaa-alue.

Naruskan ja läheisen Pulkkaviidan kylät ovat muodostuneet pääasiassa vastiketiloista, jotka annettiin talvisodassa menetettyjen alueiden tilalle. Naruskan kylä tuli kuuluisaksi ennätyspakkasestaan vuonna 1985, jolloin viralliseksi ennätykseksi mitattiin -50,4 C. Pakkasennätys on virallisesti nyt Kittilän Pokassa -51,5 asteella, mutta Naruskalla on mitattu epävirallisesti 28.2.1999 Suomen alhaisin lämpötila -54,4 C 

Lähde. http://www.sallawiki.fi/wiki/Naruska
Siekaköngäs kevättulvassa. Kuva: Kalle Santala

Naruskajoen harjuksia. Kuva: Kalle Santala